Eğe bölgesinin eşsiz kızıl çamları üzerinde yaşayan Homophlebus helenicus isimli koşnillerin hazım sonrası bıraktıkları tatlı sıvıyı, bal arılarının (Apis mellifera) alarak ürettikleri baldır. Tadı, kokusu, kıvamı, ve kendine has rengi ile değerli bir bal türüdür.
Süzme Çam Balının Özellikleri
Genel olarak koyu rengi, kıvamı ve farklı lezzeti ile özgün bir yapısı vardır. Polen içermezler. Arılardan saf çam balı sağımı oldukça zordur. Az miktarda çiçek balı içerdiği zaman yine az miktarda polen içerebilir.
Tüketim Önerileri
Çam balı, kahvaltıda tüketilebildiği gibi diğer arı ürünleri (Arı Sütü ve Polen) ile karışımlar yapılarak tüketilebilir.
Muhafaza Koşulları
Tüm ballar doğası gereği kristalize olma eğilimindedir. Ancak Çam balları kristalizasyonu ya olmaz yada geç olurlar. Ballar, türüne, içeriğine ve bulunduğu muhafaza koşullarına bağlı olarak geç veya erken kristalleşebilir. Doğrusu ballar bu haliyle tüketilmelidir. Tüketim alışkanlığı sebebi ile akışkan ve berrak olması istenmektedir. Kristalize ballar, kontrollü bir şekilde ve uygun yöntemler ile ısıtıldığı zaman eski haline dönerler